De praktijk van dokter Kris Neutjens uit Kessel heeft haar informaticasysteem vernieuwd. Het werd een probleemloze overgang van CGM WINDOC naar CGM DAKTARI met een sterke positieve invloed op de kwaliteit van de dienstverlening naar de patiënten toe.
De start van de huidige samenwerking gaat terug tot 1998. “Van een heuse IT-infrastructuur was toen nog geen sprake." verduidelijkt dr. Neutjens. "Ik had oprecht interesse in IT waardoor ik al snel een computer in de praktijk in gebruik nam om een deel van mijn administratie te centraliseren. Tot begin dit jaar maakten we gebruik van CGM WINDOC dat uiteraard een groot aantal wijzingen en updates onderging in de loop der jaren. Vandaag is het gebruik van een soortgelijke software gewoonweg onmisbaar”.
“Aangezien CGM WINDOC moeilijk kan volgen met de snelle evolutie van eHealth, omwille van de verouderde (infra)structuur op informaticavlak, vonden wij het belangrijk de opvolger van CGM WINDOC, zijnde CGM DAKTARI, te kunnen aanbieden aan onze klanten" verduidelijkt Nathalie Van der Perre, Account Manager bij CGM België, die ook dr. Neutjens begeleidde tijdens de overstap naar CGM DAKTARI. "We willen zeker zijn dat onze klanten een systeem ter beschikking hebben dat uitbreidbaar is en bovendien ook veilig en betrouwbaar. CGM DAKTARI is door de jaren heen ook sterk geëvolueerd en uitgebreid met extra functionaliteiten. Dat is nodig in deze sector waar we constant onderhevig zijn aan wetswijzigingen & ontwikkelingen”, aldus Nathalie Van der Perre.
Optimale migratie door nauwe samenwerking
"Annik verricht hier eigenlijk het meeste administratieve werk." vertelt Dr Neutjens."Klopt." vult Annik aan."Ik had CGM WINDOC nog maar net onder de knie toen het voorstel kwam om de overstap te maken. Ik heb dan dr.Neutjens wel overhaald om die sprong te wagen, een moderner pakket gaan gebruiken interesseerde ons beiden wel." Er werd eerst een vrijblijvende afspraak gemaakt waarin de problemen op een rijtje werden gezet. Daarna werd een gedetailleerde flow opgesteld om de migratie uit te voeren. Deze wordt steeds uitgevoerd met zo min mogelijk impact op de praktijk en de gebruikers." Vaak is er maar een halve dag nodig om de migratie van A tot Z uit te voeren. Gebruikers ondervinden weinig hinder tijdens de migratie." legt Nathalie Van der Perre uit. "Bij meer dan 80% van de migraties kan dezelfde dag, na een paar uur al, gestart worden met het gebruiken van de nieuwe software zonder enig verlies van gegevens."
En dat deze overstap vlekkeloos is verlopen, dat beaamt dr. Neutjens. "Ik kon inderdaad de dag van de migratie nog van start met het programma. De snelheid en de soepelheid van de nieuwe software maken ons dagelijks werk stukken gemakkelijker. We winnen tijd, werken efficiënter en beschikken in een oogopslag over alle noodzakelijke gegevens”.
Digitalisering: een uitdaging?
Dr. Neutjens benadrukt ookdat hij en Annik geen extra opleiding nodig hebben gehad. "We hebben van een collega van Nathalie een basisopleiding gekregen en we konden er vervolgens meteen mee aan de slag. CGM DAKTARI is gewoon enorm gebruiksvriendelijk. Op zeer korte termijn kondenwe met het nieuwe systeem uit de voeten. Je hoeft ook geen computerexpert te zijn om alles terug te vinden: het nieuwe programma werkt heel intuïtief en de tijdslijn is zeer eenvoudig. Dat maakt het leven van Annik en mijzelf gemakkelijker" lacht dr. Neutjens. "Heel wat zaken verlopen automatisch."
Functionaliteiten die in CGM WINDOC niet optimaal werkten zoals dossiers en Hoofdstuk IV versturen via de eHealthBox: dat zijn handelingen die we in CGM DAKTARI probleemloos kunnen uitvoeren en het single screen concept betekent echt een meerwaarde voor ons." benadrukt dr. Neutjens Nathalie knikt bevestigend: "Om sneller en efficiënter met datums te werken, visualiseert CGM DAKTARI verschillende elementen op de tijdslijn. Deze geeft een zeer duidelijk beeld weer van de historiek van de patiënt. Verder is er ookde eHealth-toolbar met het doel om snel en eenvoudig eHealth-gerelateerde zaken van het dossier te kunnen consulteren of registreren. De kleuren van de gebruikte iconen tonen dan weer de specifieke status. Aanvragen van een Hoofdstuk IV, meerdere dossiers gelijktijdig openen, geautomatiseerde opslag,... we streven ernaar zoveel mogelijk functionaliteiten aan te bieden in één toepassing."
“Belangrijk voor ons is dat we een aanspreekpunt hebben, door het rechtstreekse contact met Nathalie krijgen wij het gevoel dat we echt gehoord worden." onderlijnt dr. Neutjens. "Als blijkt dat we toch een vraag hebben over de werking van ons nieuwe programma, dan zijn we na een telefoontje met de helpdesk ook steeds meteen geholpen. Sinds we met CGM DAKTARI werken, krijgen we bovendien het gevoel dat CGM écht meedenkt met de klant en oplossingen aanbiedt die perfect aansluiten bij wat wij nodig hebben."